Schrijverspad
    Veluwezoom

   
   

Home

  De opzet   De route   Schrijvers   Activiteiten   Reacties   In de pers   Contact    

Schrijvers en schrijverslocaties

 Citaten
Van elke stad waar de route langs of doortrekt, zijn aardige citaten gegeven uit het werk van de auteurs die er werkzaam waren.

Achterberg:
Het dansen van uw lichaam doet mij glanzen.
 
Klik voor vergroting
Mieke van Hooft
 

Charlotte Sophie van Aldenburg:
Ik ken mezelf niet, er bestaan geen spiegels voor ons binnenste.

Miriam Guensberg:
I.Q. geeft licht.

 
Klik voor vergroting
Cees van der Pluijm, foto René Wouters.
 

Jan Greshoff:
Vergeet, bemin opnieuw en lach.

 
 

 

 
 
Schrijverslocaties
Lezen op locatie is leuk. Er zijn van Rhenen naar Dieren 98 plekken gevonden die met schrijvers en dichters verbonden zijn. Locaties zijn bijvoorbeeld standbeelden, woonhuizen, kerkhoven, bijzondere wijken, restaurants, historische gebouwen of plekken in de natuur. Al die locaties krijgen in de romans en gedichten een thematische waarde. Onder de behandelde auteurs vindt u bijvoorbeeld Simon Carmiggelt, Louis Couperus, Hella Haasse, Hans Dorrestijn, Rutger Kopland, Tomas Ross, Jan Siebelink, Voltaire en Thomas Verbogt.

Er zijn 2 locaties waar 4 auteurs worden behandeld (Sonsbeekpark en De Steeg) en 5 locaties (o.a. Velperplein Arnhem en kasteel
 
Klik voor vergroting
Thomas Verbogt, foto Amke
Doorwerth) waar u 3 auteurs tegenkomt. Daar zult u merken hoe de omgeving en wat auteurs ons erover vertellen elkaar versterken. Dat is een bijzonder genoegen.

Aanbeveling
Er zijn veel overbodige boeken. Ook over wandelroutes en literatuur of over de combinatie van die twee. Maar in dit geval zal de letterlievende wandelaar die de aangegeven paden uit dit boek volgt, verrast worden door de vele plekken op de Veluwezoom die in het licht van de literatuur een onverwachte glans krijgen.

Nicolaas Beets (1814-1903), dominee-dichter en schepper van de onvergetelijke Camera Obscura, betoogde lang geleden dat Gelderland ‘onder de Nederlandse gewesten in dichters niet vruchtbaar [is] geweest’. Wie de letterkundige merites van het behandelde reepje Gelderland onder de loep neemt, kan alleen maar tot de conclusie komen dat die stelling al lang achterhaald is.


Hoe zou de Nederlandse literatuurgeschiedenis er uit hebben gezien zonder de Veluwezoom, dus zonder bijvoorbeeld de fratsen van Jan Kneppelhout, de obsessies van Jan Siebelink en de miniaturen van Johnny van Doorn? Een onoplosbaar vraagstuk natuurlijk, maar toch interessant genoeg om er even bij stil te staan. Vooral als u de inhoud van dit prachtboek hebt gesavoureerd.

Rest mij u veel wandel- en leesplezier te wensen!

Rody Chamuleau
Oosterbeek
Auteur van de Letterkundige gids voor Gelderland
 

   
Thomas Ross.   J.C. Bloem.   Johnny van Doorn.

Cartoons: Louis van Marissing
       

 

 
Op de meeste foto's op deze pagina kunt u klikken om een grotere afbeelding te zien.
 
Klik voor vergroting
1924 Gerrit Achterberg (rechts) met vriend Arie Dekker, Letterkundig Museum Den Haag.
 
Klik voor vergroting
Thomas Rosenboom,
©Allard de Witte 2009RV
 
 
 Citaten
Van Anneke Brassinga:
Op water lopen kan,
voor wie bereid is om de zee te drinken.