Schrijverspad
    Veluwezoom

   
   

Home

  De opzet   De route   Schrijvers   Activiteiten   Reacties   In de pers   Contact    

De opzet

 Onze missie

Wat is onze hoofdmissie?

We willen het lezen op locatie bevorderen. We willen cultuurminnaars en liefhebbers van romans en poëzie introduceren in de regio waar het literaire werk is ontstaan door ze kennis te laten maken met wat schrijvers en dichters hierover te vertellen hebben. Met deze kennis worden die plekken minder anoniem en merk je dat de schrijvers als het ware met je mee gaan lopen. 

 

 

Schrijverslocatie Jan Greshoff, Arnhem.

 

 Afgeleide missie

Wat zijn afgeleide missies?

We willen het literair erfgoed van de 19 dode dichters / schrijvers bestendigen en laten zien hoe fris hun werk is gebleven.
De natuur in dit deel van ons land is werkelijk prachtig en we kunnen meer doen om die te ontsluiten. De natuurorganisaties en de gemeenten zijn intensief bezig dit erfgoed te onderhouden en de banden met dit verleden van ons te versterken. Wij willen daar aan bijdragen.
 
 

Albumblad

Ik ben de perken langs gegaan,
de bocht der zonnige terrassen,
de nauw bewogen siergewassen,
de koele stammen van den laan

en heb de loten en de twijgen,
de weke stengelen geplukt
en wat mijn handen konden krijgen
mij toegehaald en aangedrukt

en in mijn armen liggen schoven
van alle rijkdom, die ik brak,
een schat, mijn eigen wens te boven
en wie ik liefheb, krijgt een tak.

J.H.Leopold,
(Verzamelde verzen, pagina 166)

 
 
 
De inhoud van de wandelgids
Het is een routebeschrijving van een zo groen mogelijk wandelpad (met behulp van medewerkers van het IVN samengesteld) langs auteurslocaties.
Achterin het wandelboekje bevindt zich een deel verdieping waarin 19 overleden en 20 levende auteurs van nationaal belang die op of bij de route hebben gewoond/gewerkt verder worden besproken en aangeprezen.
In het routedeel krijgen bovendien 7 aankomende dichters een bescheiden podium.
Bespreking van 36 culturele objecten langs de route, zoals kunstobjecten, historische gebouwen, wijken met monumentenwaarde, kunstwerken of antieke begraafplaatsen. Ook die zijn erfgoed.
Tegenover de tekst van het routedeel zijn 26 topografische kaarten (1:25000) afgedrukt waarop de route is ingetekend en voorzien van info over eten, drinken, slapen en vervoer.
De gids zal u zeer precies aanwijzingen geven over de route. Op detailkaarten waarop bijna elk afzonderlijk huis is ingetekend, is de route aangegeven. Daarin staan cijferbolletjes bij elke leeslocatie waar de tekst van de route iets meer over vertelt. Er wordt verwezen naar het vademecum achterin als er van een auteur meer informatie is verzameld.

U wandelt over veel voetpaden. Die zijn met zorg uitgezocht. Natuurlijk loopt u binnen de stadsgrenzen al gauw op plaveisel, soms ook buiten de stad, maar nooit lang. Voor een wandelaar is het belangrijk te weten hoe zwaar hij ‘moet offeren’ om ergens op een locatie te komen. Ik kan u geruststellen: er komen geen lange saaie stukken in de route voor die u af moet lopen om op een geliefde locatie te komen. Zo is namelijk de route uitgedacht.

Er is naar gestreefd om de route zoveel mogelijk een doorgaande lijn in het landschap te laten zijn. Van heen en weer lopen wordt een langeafstandwandelaar knettergek. Toch valt er voor nieuwsgierigen van geest onderweg veel te beleven. Om iedereen tevreden te stellen, zijn de uitstappen ontwikkeld. Dat zijn kleine links in de route waarin u op een korte excursie kunt gaan om uw leeslocatie in ogenschouw te nemen en te lezen wat erover in de gids staat. Maar het staat u vrij lekker door te trekken.
Naast routebeschrijving en kaarten treft u ook de mogelijkheid alles digitaal te volgen met een ‘voetgangerstomtom’. Op hetzelfde kaartmateriaal staat de route ook ingetekend in een GPS-bestand op deze website.
 
Watertuin Parkstraat Arnhem.


Aanbevelingen
De publicatie wordt persoonlijk van harte aanbevolen door:
de burgemeester van Rhenen, de heer J.H.A. van Oostrum
de burgemeester van Wageningen, de heer G.J.M. van Rumund
de burgemeester van Renkum, de heer J.P. Gebben 
de burgemeester van Rheden, mevrouw P. van Wingerden - Boer
de voorzitter van de Volksuniversiteit te Wageningen, de heer K.S.Thio
Aad Meinderts, directeur Letterkundig Museum te Den Haag
de auteur Jan Siebelink te Ede
de auteur van de Letterkundige gids voor Gelderland, Rody Chamuleau, uitgegeven bij de Bosbespers, Oosterbeek
Indirect alle nog levende auteurs, drie bibliotheken en het IVN

 

 

 
 Leesterrassen

We hebben een aantal terrassen lang de route het door ons bedachte predicaat leesterras gegeven. Je hoort er geen verkeerslawaai, je zit midden in de natuur of aan water, en er zijn prettige stoelen waarin je even iets langer kunt uitrusten en lezen. Het bedienend personeel kent de term. De toekenning van het predicaat is met de directie afgestemd. Als u er een bestelling plaatst met het woord ‘literair’ ervoor en zwaait met uw gids, dan krijgt u een literaire verrassing die te maken heeft met de auteur uit de omgeving die is geadopteerd.

Foto: Han de Carpentier Wolf.
 

De volgende 12 leesterrassen zijn geclassificeerd:
Rhenen: Tante Loes
Blauwe Kamer: cafe-restaurant De Blaauwe Kamer
Wageningen: De Wageningse Berg
Doorwerth: De Zalmen bij het kasteel
Oosterbeek: Oosterbeeks Rijnoever
Arnhem: Groot Warnsborn
Arnhem: De Witte Villa, Park Sonsbeek
Arnhem: Café-Restaurant Smaak aan de Rijnkade
Rozendaal: Oranjerie van het kasteel
Rheden: de Roskam
Ellecom: Landgoed Avegoor
 
 
Langs de route.